Bewegen op basis van yoga en tai chi 

Waarom is bewegen belangrijk?

Naast massage en stromen met jin shin jyutsu heb ik bewust ook voor bewegen gekozen. De eerste twee zijn passief, hoewel je massage en stromen ook zelf kunt doen. Bewegen is actief en vooral ook voelen welke beweging je lichaam wel kan en (heel belangrijk) wat niet. Als je iets niet kunt, zitten er blokkades in je lichaam en is het tijd om actief de blokkades te lijf te gaan. Je zoekt jouw grens op bij een bepaalde beweging en dan ga je er in ademen, waardoor de grens een stukje verlegd wordt. Door elke dag te oefenen kun je je spieren sterk houden en je gewrichten soepel.  

 

Als we niet bewegen, gaan de spieren en gewrichten vast zitten, de spierkracht gaat achteruit en de spiermassa zal slinken. De botten en organen worden niet meer gesteund door sterke spieren en gaan los zitten. Dit kan ernstige gezondheids-problemen geven. Alleen massage en stromen is dan niet genoeg, bewegen moet!

 

Mijn bewegingsprogramma houdt, na een warming-up, veel rekken en strekken in. Als er kracht wordt gezet adem je uit (dat is het yoga-principe). Het tai chi-principe is dat je kalm beweegt met aandacht voor wat het met je lichaam doet, zonder je best te doen en met een ‘lege geest’. Dat houdt in dat je niet onderwijl aan van alles denkt wat je nog moet doen. Zo wordt de bewegingsoefening meditatief, je lichaam ontspant zich en raakt stress kwijt.    

 

Leer via de bewegingsoefeningen je lichaam kennen door jezelf te observeren tijdens de oefeningen, wat kan het wel en wat kan het niet? Ga jezelf vooral niet vergelijken met wat een ander kan, dat is totaal niet relevant! En oordeel niet! Accepteer je lichaam zoals het nu is en geef jezelf een compliment: je bent immers bezig met je lichaam te onderhouden. Je lichaam zal je dankbaar zijn! 

Disclaimer

Heb je ‘ernstige’ fysieke klachten, raadpleeg dan altijd eerst je arts en vraag of bepaalde oefeningen wel of niet gedaan mogen worden. Forceer niets, want dan zal je lichaam tegen gaan werken. Doe het met aandacht en geduld (en liefde), is het devies. 


Mijn ervaring

Ik heb een aantal jaren met veel plezier yoga en tai chi gedaan. Ik lette altijd goed op tijdens de les en probeerde de lessen te onthouden en deze thuis te doen. Door te voelen wat bij mij past heb ik een serie oefeningen bedacht die goed bij mij passen. Deze oefen ik elke dag, meestal ’s morgens als ik opsta. Mijn lichaam heeft dit nodig, de spieren en gewrichten ‘vragen’ om beweging en rekken. Ik bied deze, vaak zelfbedachte oefeningen, mijn clienten aan als dat aanvullend is voor bepaalde klachten naast de massage en het stromen met jin shin jyutsu. Vanzelfsprekend kun je ook alleen de oefeningen doen.  


bewegen-2
bewegen-3

Aandachtspunten bij bewegen

• De bewegingsles begint altijd met dynamische oefeningen, zoals omhoog en zijwaarts zwaaien met de armen en benen. Dit is om de spieren op te warmen voor de latere rekoefeningen. 

• De oefeningen worden minstens drie keer gedaan. De eerste keer is de    kennismaking met de beweging (kan ik dit?), de tweede keer is de herkenning (o ja, ik kan dit) en de derde keer is het gevoel van veiligheid (ik kan dit en het is veilig). Doe ze zo vaak als goed voelt, totdat de pijn weg is.

• De meeste oefeningen worden in een regenboog gedaan. Bijvoorbeeld het been zwaaien, dat gaat van links naar rechts. Zo worden verschillende spieren aangesproken. 


Ademhaling

Tijdens het bewegen let ik altijd op de ademhaling. Een volledige ademhaling is: bij de inademing komt eerst je buik naar voren, pas dan zuig je je borst vol. Bij de uitademing, laat je eerst je buik naar binnen trekken en vervolgens je borst. Aan het eind adem je nog een keer extra uit, zodat je volledig leeg bent. Om de uitademing te verlengen, tuit ik mijn lippen, zodat het langer duurt (tip). Zorg dat je geen ademnood krijgt, volg je natuurlijke neiging om in- en uit te ademen.  


Je kunt de volgende regels toepassen:

1. Bij een beweging omhoog adem je in, bij een beweging omlaag adem je uit. 

2. Als je kracht zet, adem je uit, bij de ontspanning adem je in.

Door tijdens het bewegen/rekken bewust uit te ademen, krijg je een groter effect. Je ademt de pijn(tjes) er als het ware uit. 


De oefeningen aanleren

Wil je de oefeningen voor bewegen ook aanleren, neem dan contact op met mij. Je neemt een aantal lessen zolang als nodig is om de oefeningen onder de knie te krijgen. Daarna kun je ze zelf gaan doen, het beste is om ze iedere dag te doen. 

Wat ik aanraad, is om te voelen welke oefeningen jij nodig hebt en je goed doen. Oefeningen zijn altijd individueel, daarom kun je nadat je mijn oefeningen hebt gedaan, je eigen programma maken. 

bewegen-4

Gezond met Massage Stromen en Bewegen

 Molenmakerslaan 55  |  3781 DB  |  Voorthuizen | Tel. 06 10840632 | info@gezondzijndoejezelf.nl


logo-gezond-zijn-doe-je-zelf